Zemljevid spremljevalnih dogodkov svetovnega dneva filozofije 2017

Maribor

Kaj je populizem in zakaj bi se ga morali bati?

KAJ: Dr. Nenad Miščević in dr. Gorazd Andrejč bosta spregovorila o temi »Kaj je populizem in zakaj bi se ga morali bati?«

KDAJ: 15.11.2017 ob 18.00

KJE: Salon uporabnih umetnosti, Glavni trg 1, Maribor

KDO: Oddelek za filozofijo Filozofske fakultete v Mariboru

POVEZAVA: https://www.facebook.com/SALON.maribor/

 

Ali veš..kdo si? Zakaj si? Kam greš?

KAJ: Kolikokrat se znajdemo v položaju, ko nam je žal, da smo svoj čas zapravili za nepomembne stvari, da nismo prej razumeli, kaj je zares pomembno. Vendar je takrat, ko se tega zavemo, običajno že prepozno. Takrat tistega časa ni več in ne moremo ga več vrniti … Ves trud, ki ga vlagamo, je nesmiseln, če nimamo jasnega cilja o tem, kaj gradimo in kaj želimo doseči. Naše  življenje mora biti nenehna pot napredovanja, ne pa neprestano vračanje na začetek s tisočerimi novimi poskusi, ki so le sami sebi namen in s katerimi ne bomo dosegli ničesar pomembnejšega. Ta osnovna vprašanja o smislu in svoji vlogi v življenju si predvsem postavljajo številni mladi. To je naravno in tudi prav, saj je o tem treba začeti razmišljati čim prej. Sedaj, ko imamo še veliko energije, ko imamo vso pot še pred sabo, sedaj se je treba vprašati, sedaj je treba raziskati misterij življenja. Želja po razumevanju sebe in sveta izhaja iz notranje filozofske vneme, ki nam pomaga pravilno stopati po poti. Filozofija ni abstrakcija, temveč iskanje modrosti in naša popotniška palica. V podporo nam je v življenju in za življenje.

KDAJ: 16.11.2017 ob 18:00

KJE: Tyrševa 7, Maribor

KDO: Nova akropola

POVEZAVA: http://akropola.org/predavanja/ali-ves-kdo-si-zakaj-si-kam-gres/

Ljubljana

Filozofski maraton

KAJ: Študentsko filozofsko društvo tudi v letošnjem letu prireja malodane že tradicionalni Filozofski maraton, torej teden dni dolgo serijo celodnevnih predavanj, ki bodo spremljali Unescov svetovni dan filozofije. Čeravno gre za ustaljen dogodek, ki smo ga bili vajeni spremljati dolga leta v slovenskem prostoru akademske filozofije vse do zdaj, pa ga bo v letošnjem letu obeležilo tudi nekaj sprememb. Platforma Filozofskega maratona je z letošnjim letom prešla v roke študentov in študentk filozofije, ki želijo z izbrano temo nagovoriti izven ustaljenih tokov in smernic misli na filozofskih oddelkih. Filozofski maraton se bo odvijal v prostorih Filozofske fakultete UL, med 13. in 16. novembrom. Letošnja tema je Filozofija in élan vital. S tem seveda ne aludiramo, da naj se razglabljanja in razmisleki omejujejo zgolj na kronski koncept francoskega vitalista Bergsona, ampak da naj se h konceptu življenja pristopi širše – pojem življenja ima znotraj filozofije bogato zgodovino, že vse od njenih antičnih začetkov.

KDAJ: od 13. do 16. 11. 2017

KJE: Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

KDO: Študentsko filozofsko društvo

POVEZAVA: http://drustvosfd.si/maraton

 

Človekova minljivost v nasprotju z njegovo vero v duhovno nesmrtnost – mag. Marko Ogris

KAJ: Ljudje bolj ali manj sprejemamo biološko dejstvo postopnega usihanja naših telesno duševnih funkcij. Na drugi strani pa pogosto nezavedno predpostavljamo neko trajno duhovno entiteto (sebstvo, duša, atma, zavest, um, ipd.), ki naj bi kot nedejavno, neminljivo jedro mene samega in najbolj notranji izvor samozavedanja skozi vse življenje ostala istovetna sama s seboj. Že Platon, podobno kot večina religij v zgodovini, je verjel, da je duša nesmrtna. Zato se bomo na tokratnem srečanju vprašali, kako so poleg Platona človekovo vero v duhovno nesmrtnost opredelile različne filozofske in religiozne tradicije v zgodovini.

KDAJ: 13.11.2017 ob 17:30

KJE: Knjižnica Šiška, Ljubljana

KDO: Knjižnica Šiška

POVEZAVA: https://www.mklj.si/knjiznica-siska

 

95 tez, pribitih na vrata svetišča neoliberalnega kapitalizma za osvoboditev od zajedavskega hrematizma – dr. Karel Gržan

KAJ: Nevzdržnost razmer v Cerkvi je pred 500 leti Martina Luthra primorala, da je 31. oktobra 1517 nadškofu Albertu ter škofu v Brandenburgu poslal protestno pismo, ki mu je priložil svojih 95 tez. Njegov poziv Cerkvi, naj se vrne k nauku Svetega pisma, je bil glavni vzrok številnih novosti. Nevzdržnost današnjih razmer pa je vzrok 95 tez, »pribitih na vrata svetišča neoliberalnega kapitalizma«. V njih je poziv, da se odvrnemo od krivičnega in zločinskega hrematizma in obudimo nauk ekonomije, katere temeljno poslanstvo je skrb za dom – poskrbeti za slehernika. Z avtorjem bo kramljala dr. Manca Košir.

KDAJ: 13.11.2017 ob 17:30

KJE: Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana

KDO: Knjižnica Otona Župančiča v sodelovanju z gibanjem Svetovni etos Slovenija.

POVEZAVA: https://www.mklj.si/knjiznica-otona-zupancica

 

Filteratura prvič: Umberto Eco in arhiv

KAJ: Na prvem srečanju bomo poskusili prefiltrirati misel Umberta Eca: natančneje, prefiltrirati odnos med micelijsko enciklopedijo, ki jo Eco opiše v svojem eseju V labirintu, in njegovim konceptom modelnega bralca. Kakšen sploh je modelni bralec arhiva oz. ali nekaj takega kot modelni bralec arhiva sploh lahko obstaja? Vsebino besedil bomo na začetku tudi na kratko povzeli.

Ekipa Filteratura je sestavljena iz zainteresiranih organizatorjev, ki si bo poskušala z branjem in debato o teoretskih, filozofskih in literarnih delih, sama izoblikovati stališče o stanju teorije in literature. Hočemo torej biti politični v najširšem smislu, kolikor to pomeni biti zmožen prepoznati svoje interese in na podlagi tega graditi pragmatično skupnost, ki naj si prizadeva za njihovo izpolnjevanje. Na podlagi naših teoretskih zanimanj bomo mesečno pripravljali kratka »predavanja« namenjena razpravi, ki je odprta za vse.

KDAJ: 13.11.2017 ob 19:00

KJE: Modri kot, Trubarjeva 72, Ljubljana

KDO: Modri kot

POVEZAVA: https://www.facebook.com/events/128981687768796/

 

Oktobrska revolucija: 100 let kasneje

KAJ: Oktobrska revolucija velja za pomemben dogodek v svetovni zgodovini, saj je s seboj prinesla daljnosežne politične, gospodarske in družbene posledice. Ravno zato jo je ob njeni 100-letnici smiselno znova prevpraševati tako z vidika takratnih dogodkov kot z današnjega zornega kota. Na okrogli mizi bodo svoje prispevke predstavili naslednji govorci:

– Tibor Rutar, docent na oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru: Strukturni vzroki ruske revolucije: vojna in zgoščena modernizacija v ancien regimu
– Marko Hočevar, mladi raziskovalec na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani: 133 dni – pozabljena revolucija na Madžarskem
– Gorazd Kovačič, docent na oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani: Prevpraševanje pomena revolucije v sodobni družbi

KDAJ: 13.11.2017 ob 19:00

KJE: Filozofska fakulteta v Ljubljani, predavalnica 415

KDO: Tutorji oddelka za sociologijo

POVEZAVA: http://www.sociologija.si/obvestila/oktobrska-revolucija-100-let-kasneje/

 

Družba ne obstaja, zgolj posamezniki – Hana Hawlina

KAJ: Psihologija ima problem z družbo. Njen predmet preučevanja je posameznik, izoliran in brezčasen, v sterilnem laboratoriju. Potem je tu družba, kaotična, vedno spreminjajoča in težko merljiva, kar psihologiji sploh ni všeč, zato se družbenih vprašanj raje izogiba. Jaz pa bom zagovarjala tezo, da psihologija brez upoštevanja družbe ne more biti resna veda o človeškem mišljenju in vedenju ter da se najbolj razburljive stvari dogajajo prav na stičišču: sociokulturni psihologiji. Skozi zanimiv nabor študij bomo razmišljali, kako nam psihologija lahko pomaga pri razumevanju aktualnih družbenih problemov, kot so politični ekstremizmi, ideološki spopadi in porast rasizma, avtoritarizma, nacionalizma … in še kaj.

Predavanje bo vodila Hana Hawlina, družbeno angažirana piflarka, sociokulturna psihologinja, vodja organizacije Tedna možganov in novopečena doktorska asistentka na Univerzi v Neuchâtelu. Magistrirala je na London School of Economics and Political Science (LSE), kjer je postala prva predsednica Psihološkega društva ter dobitnica Himmelweit nagrade za najboljši uspeh. Sodeluje v raziskavah vpliva multikulturnosti in revščine na mišljenje, merjenja kulturne razdalje med državami ter preučevanja odnosa med politično domišljijo in družbenimi spremembami. Predavanju bo sledila še diskusija, v katero boste lepo vabljeni udeleženci predavanja.

KDAJ: 14.11.2017 ob 18:30

KJE: Filozofska fakulteta v Ljubljani, učilnica 5

KDO: Obštudijci

POVEZAVA: https://www.facebook.com/events/124219164940645/

 

Klement Jug in Vladimir Bartol: oboževanje, distanca, mitizacija

KAJ: Ob počastitvi svetovnega dneva filozofije vabi Slovanska knjižnica na predavanje komparativista dr. Toma Virka o Klementu Jugu in Vladimirju Bartolu.

KDAJ: 14.11.2017 ob 19.00

KJE: MKL, Slovanska knjižnica, Einspielerjeva 1

KDO: Slovanska knjižnica

POVEZAVA: http://www.mklj.si/prireditve/item/14785-svetovni-dan-filozofije

 

Besedna postaja: pogovor o Noamu Chomskem, Kdo vlada svetu?

KAJ: Knjiga Kdo vlada svetu? v 23 »slikah« prikaže zgodovinske korenine in aktualne posledice ameriškega intervencionizma povsod tam, kjer je politika v zadnjih dveh stoletjih prepoznavala strateške politične ali ekonomske prednosti, katerih Američani niso želeli prepuščati drugim – drugim (konkurenčnim) dejavnikom ali preprosto domačinom. Ker pa je svet nadvse raznobarven in je v njem težko totalitarno ohranjati eno sámo linijo hegemonije, ni treba veliko, da se iz začetne odločne in brezkompromisne obrambe »tekovin« brutalnega kapitalizma rojevajo čudna protislovja.

Vabljeni na pogovor s prof. ddr. Rudijem Rizmanom in prof. dr. Žigo Vodovnikom. Z njima se bo pogovarjal študent sociologije in novinar Mladine Igor Jurekovič. Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

KDAJ: 15.11.2017 ob 17:00

KJE: Filozofska fakulteta v Ljubljani, Modra soba v 5. nadstropju

KDO: Knjigarna Filozofske fakultete

POVEZAVA: http://www.ff.uni-lj.si/knjige/Besedne_postaje/Besedne_postaje_2017

Ilirska Bistrica

Obeležitev dneva filozofije na Gimnaziji Ilirska Bistrica

KAJ: Na Gimnaziji Ilirska Bistrica bomo svetovni dan filozofije obeležili s krajšimi razmisleki dijakov zaključnega letnika gimnazijskega programa o tem, kaj ni res. Zapise o laži, resnici in poresničnosti bomo razstavili na panojih po šoli. S to gesto želimo z »ljubeznijo do modrosti« oziroma z ljubeznijo do resnice vstopiti v zavest dijakov in zaposlenih naše šole oz. biti s tovrstno ljubeznijo prisotni v šolskem prostoru. V ozadju naše želje je cilj slediti priporočilu oz. vabilu UNESCA ter širiti zavest o prisotnosti in pomembnosti filozofije v naši družbi. Hkrati pa želimo aktualizirati debato o resnici in laži, ki od vekomaj spremlja posameznika in družbo. Debato o resnici in laži želimo aktualizirali tudi s pojmom poresničnosti, ki opredeljuje situacijo svetovnega političnega trenutka, s katerim smo se začeli približevati spoznanju, da čustveno obarvana prepričanja povsod zmagujejo nad objektivnimi dejstvi.

KDAJ: 16.11.2017

KJE: Gimnazija Ilirska Bistrica

KDO: Gimnazija Ilirska Bistrica, zanjo Gorazd Brne, prof.

POVEZAVA: https://www.ilb.scpo.si/16-november-2017-svetovni-dan-filozofije/

Kranj

Nove prakse filozofije, FZO

KAJ: Generalna skupščina Združenih narodov je tretji četrtek v novembru razglasila za svetovni dan filozofije. Na predvečer dneva bo govora o novih praksah filozofije, ki so se razvile na koncu dvajsetega stoletja. V predavanju dr. Marjana Šimenca bodo predstavljene samo nekatere nove prakse filozofije, osrednja pozornost pa bo namenjena filozofskim kavarnam, filozofiji za otroke in filozofskemu svetovanju.

KDAJ: 15. 11. 2017 ob 19.00

KJE: Mestna knjižnica Kranj

KDO: Mestna knjižnica Kranj

POVEZAVA: http://www.mkk.si/

Medvode

Zakaj se zlažemo (Sokratova urica za otroke)

KAJ: Prebrali bomo slikanico Frana Milčinskega Laž in njen ženin, nato pa bomo skupaj razmišljali o tem, kaj sta resnica in laž. Kaj pravzaprav je laž? Kako ugotovimo, da se nekdo laže? Kako vemo, da je nekaj resnično? Ali moramo vedno govoriti resnico, tudi če koga s tem prizadenemo? Delavnica je namenjena otrokom od 4. leta starosti. Delavnico vodi dr. Tanja Pihlar. Vstopnine ni.

KDAJ: 14. 11. 2017 ob 17.00

KJE: Knjižnica Medvode

KDO: Knjižnica Medvode

POVEZAVA: http://www.knjiznica-medvode.si/

 

Kako spodbujati radovednost majhnih otrok

KAJ: Majhni otroci so neizmerno radovedni in želijo izvedeti, kakšen je naš svet in kako je urejen; zastavljajo nam vprašanja o njih samih, življenju in sožitju z drugimi ljudmi. Nemalokrat nas z osupljivimi zamislimi in nenavadnimi vprašanji presenetijo in spravijo v zadrego. Vabljeni na predavanje Tanje Pihlar, filozofinje in izvajalke programa filozofija za otroke, ki bo govorila o tem, kako se naj odzivamo na njihova vprašanja in jih spodbujamo k samostojnemu razmišljanju. Udeleženci bodo dobili tudi praktične napotke za skupno prebiranje zgodb in razmišljanje. Vstopnine ni.

KDAJ: 15. 11. 2017 ob 19.30

KJE: Knjižnica Medvode

KDO: Knjižnica Medvode

POVEZAVA: http://www.knjiznica-medvode.si/

Kamnik

Filozofski večer z ekonomistom Rokom Kraljem in ogled filma Ekonomija sreče

KAJ: Vabljeni v petek, 10. 11. 2017 ob 19 h v dvorano Krajevne skupnosti Duplica (Jakopičeva 11, Kamnik – zraven igrišča in parka), kjer si bomo pogledali film Ekonomija sreče, ki govori o slabostih, ki jih s seboj prinaša globalizacija in potrebi po ustvarjanju kvalitetnih proizvodov, storitev in odnosov na lokalni ravni. Po filmu bo stekel pogovor z ekonomistom Rokom Kraljem, ki bo spregovoril o primerih delitvene ekonomije po svetu in o potrebi po krepitvi vezi znotraj lokalne skupnosti, saj se je le-ta tako iz etičnega kot iz ekološkega in nenazadnje tudi ekonomskega vidika izkazala za najbolj optimalno. Pokazali bomo, da je družba, v kateri je edino merilo srečnost posameznika znotraj lokalne skupnosti uresničljiva in da je potrebno v ekonomiji poleg preobrata iz globalnega v lokalno izvesti tudi preobrat od kapitala k človeku.

KDAJ: 10. 11. 2017 ob 19.00

KJE: Dvorana Krajevne skupnosti Duplica

KDO: Rok Kralj, Miša Gams

POVEZAVA: http://www.ks-duplica.si/

Črnomelj

Pomen filozofije danes

KAJ: Med poukom filozofije bomo z dijaki spregovorili o filozofiji in njenem mestu v današnji družbi.

KDAJ: 16.11.2017 ob 8.20

KJE: Srednja šola Črnomelj, Kidričeva 18a Črnomelj

KDO: Srednja šola Črnomelj, zanjo Janja Jankovič

POVEZAVA: http://www.sscrnomelj.si

Lendava

Razstava ob Svetovnem dnevu filozofije

KAJ:  Razstava knjig ob Svetovnem dnevu filozofije.

KDAJ:  8.11.2017

KJE: KKC Lendava – Lendvai KKK, Glavna ulica 12, 9220 Lendava

KDO: KKC Lendava – Lendvai KKK, zanj Sebastijan Časar

POVEZAVA: https://www.kkl.s