Ljubljana

Filozofski maraton 2019

KAJ: Letos Filozofski maraton ostaja na starih tirnicah in poteka polnih pet dni, ponovno v študentsko-profesorski režiji. K telesu bomo pristopali iz različnih smeri: spraševali se bomo o klasičnem filozofskem vprašanju razmerja med telesom in duhom, ki gradi na antični tradiciji in preči filozofsko misel še do današnjega časa. Se odgovor na večtisočletno dilemo o dualizmu telesa in duha skriva v spinozizmu, ki ta dualizem skuša zrušiti? Mogoče v marksističnem materializmu, feminizmu? Ali pa je odgovor celo v sodobni tehnologiji? Telo bomo motrili tudi v njegovih različnih formah – na umetniških delih, v gibu, njegovi starosti in na njegovem samem koncu. V vse to in še več se bomo potapljali na letošnjem Filozofskem maratonu.

Program

Če pa raje premišljujete in razpravljate v neformalnem okolju in ob kozarcu vina ali piva, pa vas tokrat kar dvakrat vabimo stran od fakultetnih prostorov. V četrtek, 21.11. ob 19h se ponovno selimo v prostore MSUM na večerni predavanji, ki jima sledi pogostitev. V petek, 22.11. ob 15:30 pa ste vabljeni najprej na popoldanski sklop predavanj, nato pa še na druženje in zabavo v klub Tiffany. Se vidimo!

KDAJ: od 18.11. do 22.11, ves dan

KJE:  Filozofska fakulteta v Ljubljani, Aškerčeva cesta 2, MSUM, Maistrova ulica 3, Klub Tiffany, Masarykova cesta 24

KDO: Oddelek za filozofijo FF v Ljubljani, Študentsko filozofsko društvo (ŠFD)

POVEZAVA: https://www.facebook.com/events/811402845968102/

Med nihilizmom in mesijanizmom

KAJ: Večer SFD: Pogovor z dr. Luko Trebežnikom o Derridaju. Pogovor bo vodil Gašper Pirc.

KDAJ: 19.11., ob 19.00

KJE: Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva ulica 7

KDO: Slovensko filozofsko društvo (SFD)

POVEZAVA: http://www.sfd-drustvo.si/event/med-nihilizmom-in-mesijanizmom/

5. Slovenski kolokvij filozofije športa

KAJ: Slovensko društvo za filozofijo športa in Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani vabita na letni kolokvij filozofije športa. Namen kolokvija je prikazati dejavnost filozofije športa in širše humanistike športa v Sloveniji ter vzpodbuditi dialoški razmislek ob pomembnih filozofskih vprašanjih, povezanih s športom.

Program s povzetki (PDF)

KDAJ: 20.11., ob 16.00

KJE:  Fakulteta za šport v Ljubljani (predavalnica C), Gortanova ulica 22

KDO: Slovensko društvo za filozofijo športa in Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani

POVEZAVA: http://www.filozofija-sporta.si

»Čemu filozofija danes?«

KAJ: Ob Svetovnem dnevu filozofije se bomo vprašali, zakaj filozofija tudi v naši dobi ostaja privilegiran kraj srečevanja človeka s samim seboj, obenem pa uporabna veda za razumevanje časa v katerem živimo. Kako so različni misleci od antike do danes opredelili temeljna vprašanja, ki so, čeprav jih imamo za filozofska, po svoji naravi vendarle splošno človeška? Kako se v digitalni dobi lotiti branja filozofskih besedil? Predava mag. Marko Ogris.

KDAJ: 25.11., ob 17.30

KJE: Knjižnica Šiška, Trg komandanta Staneta 8

KDO: Mestna knjižnica Ljubljana

POVEZAVA: https://www.mklj.si/knjiznica-siska2

Maribor

Kaj delajo filozofi?

KAJ: Zasedanja s knjigami: predstavitev knjige Danila Šustra »Kaj delajo filozofi?« in pogovor, v katerem bosta sodelovala dr. Nenad Miščević in dr. Rudi Kotnik.

Knjiga v prvem delu predstavi berljiv uvod v sodobno filozofsko analizo. V prvem poglavju avtor zagovarja svoj didaktični predlog vstopa v filozofijo, ki temelji na nekaterih osnovnih tehnikah filozofskega in kritičnega razmišljanja: filozofski problem, ki nas »vleče« na različne strani, opredelitev osnovnih pojmov, razumevanje v prostoru alternativ, argumentiranje in presoja o posledicah.

KDAJ: 19.11., ob 17:00

KJE:  Univerzitetna knjižnica Maribor (Glazerjeva dvorana)

KDO: Univerzitetna knjižnica Maribor (UKM)

POVEZAVA: http://www.ukm.um.si

Domžale

Internet, demokracija in filozofija

KAJ: Predstavljeni bodo nekateri konkretni dogodki, ki so zaznamovali zgodovino interneta, povezani z brezčasnimi filozofskimi vprašanji, kot so vprašanja svobode govora, cenzure, kritike, javnega in zasebnega. Na predavanju bodo sodelovali dijaki Srednje šole Domžale z mentorico Sofijo Baškarad. Predaval bo Jernej Kaluža, doktor filozofije, nekdanji urednik Radia Študent, zaposlen kot raziskovalec na Fakulteti za družbene vede.

KDAJ: 19.11., ob 17:00

KJE:  Knjižnica Domžale, Cesta talcev 4, 1230 Domžale

KDO: Knjižnica Domžale in Srednja šola Domžale

POVEZAVA: http://www.knjiznica-domzale.si, mail: info@dom.sik.si

Medvode

Katere supermoči imamo?

KAJ: Filozofska pravljična ura in ustvarjalna delavnica. Ob branju slikanice “Maks in superjunaki” avtorice Rocio Bonille bomo skupaj razmišljali o naših superjunakih in supermočeh – kaj pravzaprav so supermoči in kako jih lahko dobimo, jih nemara lahko tudi izgubimo? Ali ima lahko vsakdo supermoč in ali so te vedno nekaj dobrega? Skupnemu razmisleku bo sledilo ustvarjanje. Pravljico bo izvedla diplomirana filozofinja Tanja Pihlar.

KDAJ: 19.11., ob 17.00

KJE: Knjižnica Medvode, Cesta komandanta Staneta 10

KDO: Knjižnica Medvode

POVEZAVA: https://www.knjiznica-medvode.si/filozofska-pravljicna-ura-in-ustvarjalna-delavnica-news

Škofja Loka

»Čemu filozofija danes?«

KAJ: Torkov večer s knjižnico. Zakaj filozofija, tudi v naši dobi, ostaja privilegiran kraj srečevanja človeka s samim seboj, obenem pa uporabna veda za razumevanje časa, v katerem živimo? Kako so različni misleci od antike do danes opredelili temeljna vprašanja, ki so, čeprav jim rečemo filozofska, po svoji naravi vendarle splošno človeška? Kako se v digitalni dobi lotiti branja filozofskih besedil? Predava mag. Marko Ogris.

KDAJ: 19.11., ob 18.00

KJE: Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka, Šolska ulica 6, Mladinski oddelek (Nama)

KDO: Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka

POVEZAVA: http://www.knjiznica-skofjaloka.si/prireditve/dogodki/details/2420

Filozofska delavnica za otroke

KAJ: Ob branju zgodbice “Eksperiment” avstrijske filozofinje Daniele Camhy bomo skupaj raziskali vprašanje, ali so kakšne podobnosti med ljudmi in računalniki – ali računalniki lahko mislijo? Se z njimi lahko tudi pogovarjamo? Ali računalnik lahko postane naš prijatelj? Skupen razmislek bo moderirala filozofinja Tanja Pihlar.

KDAJ: 28.11., ob 18.00

KJE: Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka, Šolska ulica 6, Mladinski oddelek (Nama)

KDO: Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka

POVEZAVA: http://www.knjiznica-skofjaloka.si/prireditve/dogodki/details/2436

Kranj

»Čemu filozofija danes?«

KAJ: Letošnji svetovni dan filozofije bodo v Mestni knjižnici Kranj obeležili z dvema dogodkoma:

Predavanjem »Čemu filozofija danes« Marka Ogrisa ob 17. uri (dvorana);

Zakaj filozofija, tudi v naši dobi, ostaja privilegiran kraj srečevanja človeka s samim seboj, obenem pa uporabna veda za razumevanje časa, v katerem živimo? Kako so različni misleci od antike do danes opredelili temeljna vprašanja, ki so, čeprav jih imamo za filozofska, po svoji naravi vendarle splošno človeška? Kako se v digitalni dobi lotiti branja filozofskih besedil?

Delavnico za otroke »Kaj je ideja?« ob 17. uri (pravljična soba).

KDAJ: 21.11., ob 17:00

KJE:  Mestna knjižnica Kranj

KDO: Slovensko filozofsko društvo (SFD)

POVEZAVA: https://www.mkk.si in http://www.sfd-drustvo.si

Celovec

Hotena nevednost – izogibanje moralni odgovornosti do okolja, živali in soljudi

KAJ: Predavanje dr. Tomaža Grušovnika z naslovom »Hotena nevednost – izogibanje moralni odgovornosti do okolja, živali in soljudi.«

Kadar razmišljamo o problemih, ki vključujejo človekovo odločanje in delovanje, odsotnost ustreznih ukrepov po navadi pripisujemo slabemu poznavanju razmer. Tako imenovani ‘model informacijskega deficita’ predpostavlja, da je razlog pomanjkanja ukrepov na, denimo, okoljskem področju posledica slabe informiranosti javnosti. Toda ali to res drži?

KDAJ: 22.11., ob 19.00

KJE:  Klubu slovenskih študentk in študentov, Spengergasse 7, Klagenfurt

KDO: SFD

POVEZAVA: http://www.sfd-drustvo.si/event/hotena-nevednost-izogibanje-moralni-odgovornosti-do-okolja-zivali-in-soljudi-predavanje-dr-tomaza-grusovnika-v-celovcu/

Dogodke, ki jih pripravljate ob Svetovnem dnevu filozofije 2019 lahko prijavite elektronsko na: http://www.danfilozofije.net/dejavnosti/prijavi-dogodek/

Glede spremljajočih aktivnosti ali česarkoli, kar kliče po pojasnilu, se obrnite na katerega od kontaktov na strani: http://www.danfilozofije.net/contact/