Ilirska Bistrica

Dan filozofije na Gimnaziji Ilirska Bistrica

KAJ: Na Gimnaziji Ilirska Bistrica bomo tudi letos obeležili svetovni dan filozofije, in sicer bodo dijaki 3. in 4. letnika gimnazije izdelali likovne, besedne in druge stvaritve (plakate, risbe, fotografije, krajše eseje, pesmi itd.), ki bodo izražali njihove lastne razmisleke o umetni inteligenci in življenju v času robotov in transhumanizma. Plakate in zapise o umetni inteligenci bomo razstavili na panojih po šoli. Izdelali bomo tudi video, ki bo predstavljal izdelke dijakov in bo dostopen na različnih spletnih platformah (spletna, Facebook in Instagram stran šole itd.).

S to gesto želimo z »ljubeznijo do modrosti« oziroma ljubeznijo do resnice vstopiti v zavest dijakov in zaposlenih naše šole pa tudi širše. V ozadju naše želje je cilj slediti priporočilu oziroma vabilu UNESCA ter širiti zavest o prisotnosti in pomembnosti filozofije v naši družbi. Hkrati pa želimo spodbuditi refleksijo o sodobni tehnologiji, ki nezadržno spreminja naša življenja in vsakdan tako na ravni posameznika kot na ravni družbe kot celote.

KDAJ: 19.11.2020, med 8.00 in 14.00

KJE: Gimnaziji Ilirska Bistrica, Ulica IV. armije 1, 6250 Ilirska Bistrica

KDO: Gorazd Brne, gorazd.brne@scpo.si

POVEZAVA: https://www.ilb.scpo.si

Selnica ob Dravi

Filozofija za otroke (skupnosti raziskovanja z učenci)

KAJ: Z učenci različnih starosti/razredov bomo izvedli nekaj ur filozofije za otroke. Dan bomo obeležili kot šolski Unesco dan, in sicer v sklopu internega projekta Identiteta. Sodelovali bomo z oddelkom za filozofije FF UM.

KDAJ: 19. 11. 2020, ob 8.20 do 12.35

KJE: Osnovna šola Selnica ob Dravi, 2352 Selnica ob Dravi

KDO: Maja Vačun, maja.vacun@os-selnica.si

POVEZAVA: https://www.o-selnica.mb.edus.si

Splet

Filozofski maraton 2020: Filozofija med duhom in naravo

KAJ: Študentsko filozofsko društvo že vrsto let prireja tradicionalni Filozofski maraton, teden trajajočo serijo celodnevnih predavanj, ki spremlja Unescov svetovni dan filozofije. V letu 2020 se bo odvijal med 16. in 20. novembrom. Letošnja tema je Filozofija med duhom in naravo. Povezava do Zoom predavanj bo dostopna na dan predavanj.

KDAJ: od 16. 11. 2020 do 20. 11. 2020

KJE: Splet

KDO: Študentsko filozofsko društvo

POVEZAVA: https://drustvosfd.si/maraton

Študentski filozofski simpozij 2020

KAJ: Oddelek za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in Društvo za analitično filozofijo in filozofijo znanosti vljudno vabita na mednarodni Študentski filozofski simpozij 2020. Simpozij bo potekal na MS Teams. Koda za dostop: fkdjxxa

KDAJ: od 17. 11. 2020 do 18. 11. 2020, od 09:30 ure dalje

KJE: Splet

KDO: Oddelek za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, Društvo za analitično filozofijo in filozofijo znanosti

POVEZAVA: http://www.drustvo-daf.si/events/event/studentski-filozofski-simpozij-2020/

Pogovoriti se moramo o domoljubju

KAJ: Oddelek za filozofijo na Filozofski fakulteti v Mariboru in Slovensko društvo raziskovalcev šolskega polja vabita na simpozij ob izidu Zbornika o domoljubju (Handbook of Patriotism, Springer 2020) Pogovoriti se moramo o domoljubju. Simpozij bo potekal 19. novembra 2020 ob 10.00 uri dalje na spletnem orodju MS Teams.

KDAJ: 19. 11. 2020, ob 10:00

KJE: MS Teams

KDO: Oddelek za filozofijo na Filozofski fakulteti v Mariboru in Slovensko društvo raziskovalcev šolskega polja

POVEZAVA: shorturl.at/dnp59

Religious Philosophy Between Humanism and Posthumanism, online symposium

KAJ:  Vljudno vabljeni k ogledu spletnega simpozija Religious Philosophy Between Humanism and Posthumanism, ki bo v organizaciji Inštituta za filozofske študije na ZRS Koper (https://www.facebook.com/ZRS.kp.si/) in Faculty of Theology and Religious Studies na Univerzi v Groningenu potekal 19. in 20. novembra s prenosom na Facebook strani Inštituta za filozofske študije. Dogodek je del večletnega projekta “Ustvarjena bitja, ljudje, roboti: teologija stvarjenja med humanizmom in posthumanizmom”, na njem pa bodo govorci predstavili filozofske, zgodovinske, teološke, religiozne in literarnoteoretske perspektive posthumanizma in razmerja med ljudmi in stroji.

KDAJ: 19. 11. 2020 in 20. 11. 2020, ob 14:00

KJE: Splet

KDO: Inštitut za filozofske študije ZRS Koper, Faculty of Theology and Religious Studies na Univerzi v Groningenu

POVEZAVA:  https://www.facebook.com/events/343777856925573/

This image has an empty alt attribute; its file name is line1.png

Kolokvij filozofije športa 2020

KAJ: Namen kolokvija filozofije športa je prikazati dejavnost filozofije športa in širše humanistike športa v Sloveniji ter vzpodbuditi dialoški razmislek ob pomembnih filozofskih vprašanjih povezanih s športom. Kolokvij zato tematsko ni zamejen. Med drugim bo na letošnjem kolokviju predstavljen prevod enega temeljnih del filozofije športa Muren (The Grasshopper: Games, Life and Utopia) ameriškega filozofa Bernarda Suitsa. Poleg raziskovalcev so k sodelovanju s svojimi prispevki povabljeni tudi študenti Fakultete za šport in drugih fakultet, ter ostala zainteresirana javnost.

KDAJ: 24. 11. 2020, ob 15:00

KJE: Glede na trenutno zdravstveno situacijo in obete za naslednji mesec, bo kolokvij potekal v živo prek spletne platforme Zoom. Povezava do »on-line meetinga« bo objavljena v tednu pred dogodkom.

KDO: Slovensko društvo za filozofijo športa in Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani

POVEZAVA:  http://www.filozofija-sporta.si/

Dogodke, ki jih pripravljate ob Svetovnem dnevu filozofije 2020 lahko prijavite elektronsko na: http://www.danfilozofije.net/dejavnosti/prijavi-dogodek/

Glede spremljajočih aktivnosti ali česarkoli, kar kliče po pojasnilu, se obrnite na katerega od kontaktov na strani: http://www.danfilozofije.net/contact/