Osrednja prireditev letošnjega svetovnega dneva filozofije je pod naslovom »Poresničnost: med resnico in lažjo« potekala v Mariboru, v Kazinski dvorani SNG Maribor (Slovenska ulica 27), v četrtek, 16. novembra 2017, med 12.00 in 14.00 uro.

Svoja spoznanja na temo poresničnosti in resnice ali laži v filozofiji so z nami delili

dr. Stojan Pelko,
dr. Nenad Miščević,
dr. Olga Markič
in
mag. Mare Štempihar
.

 

Dr. Stojan Pelko


Foto: Matej Povše

Stojan Pelko, magister filozofije, kasneje doktoriral iz socioloških znanosti pod somentorstvom Slavoja Žižka, je uveljavljeni filmski publicist in esejist, prevajalec. Vrsto let je bil tekstopisec in kreativni direktor pri agenciji Luna (zdaj Luna\TBWA), nato je ustanovil družbo za svetovanje Korpus. Strokovnjak za politični marketing in kulturne strategije ter nekdanji državni sekretar za kulturo. Tri leta (2012-2015) komunikacijski svetovalec Urada EU na Kosovu, 2015-16 pa koordiniral kandidaturo mesta Dubrovnika za naslov Evropske prestolnice kulture. O filmu in filozofiji je pisal že v srednješolskem glasilu, v osemdesetih je nadaljeval v legendarnem Teleksu, po vrnitvi iz Pariza pa je v devetdesetih letih urednikoval filmski reviji Ekran. Avtor knjig: »Očividci: filmski pogledi« (1994), »Pogib in počas – Podobe Wima Wendersa« (1997), »Filmski pojmovnik za mlade« (2004) in »Podoba misli« (2006).

Dr. Nenad Miščević


Foto: CEU

Nenad Miščević je doktor filozofije in tudi publicist, zaposlen je kot predavatelj na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Mariboru in je hkrati gostujoči profesor na CEU univerzi v Budimpešti. Kot uveljavljeni in prodorni avtor analitične usmeritve se ukvarja z različnimi filozofskimi področji, predvsem s epistemologijo, politično filozofijo in filozofijo jezika. Je avtor številnih knjig in člankov angleščini, hrvaščini in slovenščini, med drugimi tudi »Rationality and Cognition« (1998), »Nationalism and Beyond« (2001) in nazadnje »A Word Which Bears a Sword: Inquiries into Pejoratives« (2016, skupaj z Julijo Perhat).

Dr. Olga Markič 

Foto: Delo

Olga Markič je doktorirala iz filozofije in poučuje na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Ukvarja se s filozofijo kognitivnih znanosti, filozofijo duha, logiko, teorije argumentacije. Je avtorica knjig, med drugim »Kognitivna znanost: filozofska vprašanja« (2011) in »Mind in nature: From Science to Philosophy« (2012, z Markom Uršičem in Andrejem Uletom).

Mag. Mare Štempihar


Foto: Svetovni dan filozofije

Mare Štempihar je magistriral iz filozofije in jo predava dijakom Gimnazije Bežigrad v Ljubljani. Leta 2013 je pri založbi Krtina izdal knjigo »Portret nomada: Deleuzova socialna filozofija«. Odlikuje ga odzivnost na družbena vprašanja. Je kolumnist spletnega portala Za-misel in avtor številnih prispevkov s področja filozofije, ki jih objavlja v revijah Borec, FNM in drugod.

Zloženka ob svetovnem dnevu filozofije (PDF)

Ker govorimo le o osrednjem dogodku, velja spomniti, da tradicionalno v istem tednu potekajo tudi preostale aktivnosti po srednjih šolah in v širšem okolju, povezane z mislijo na filozofijo. Vse podatke o tem dnevu zbiramo na: http://www.danfilozofije.net/

Dogodke na vaši šoli ali okolju lahko prijavite tudi elektronsko: http://www.danfilozofije.net/dejavnosti/prijavi-dogodek/

Seveda si želimo, da dogodek uspe in učvrsti zavedanje o pomenu filozofije, zato vabljeni, da se ga udeležite v čim večjem številu.

Za boljši premislek k letošnji temi o poresničnosti lahko preberete kratko uvodno utemeljitev vanjo: http://www.danfilozofije.net/aktualnisdf/

Glede spremljajočih aktivnosti, vprašanj glede prihoda ali česarkoli, kar kliče po pojasnilu, se obrnite na katerega od kontaktov na strani: http://www.danfilozofije.net/contact/

2be75c7305
Foto: Festival Maribor